Solanka z kapusty i pomidorów zimą stanie się jednym z najbardziej poszukiwanych preparatów. Może być podawany jako przekąska i gorące danie lub może być używany jako półprodukt do szybkiego przygotowania pierwszych dań. Bardzo wygodne!
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- pomidory - 500 g
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- pietruszka - 300 g
- Olej roślinny - 1 szkło
- ocet (9%) – 1 szklanka
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Drobno posiekaj cebulę i pomidory, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj natkę pietruszki.
W garnku do gotowania połącz wszystkie przygotowane warzywa, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut po ugotowaniu.
2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet.
Zapakuj wrzącą mieszankę do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy