" język teściowej " z bakłażana z pomidorami i papryką na zimę
Miłośnicy półfabrykatów z bakłażana przynajmniej raz przygotowali "język teściowej" - pyszną pikantną przekąskę, która zimą leci w dwóch rachunkach. W sieci jest wiele przepisów, uwielbiam to, że bakłażany są wstępnie pieczone w piekarniku. Okazuje się jeszcze smaczniejszy, polecam!
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- papryka - 500 g
- czosnek - 2 głowice
- ostra czerwona papryka - 2 szt.
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet (9%) – 125 ml
- cukier - 250 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany, usuń ogony, pokrój w kostkę ze skórką.
Umieść przygotowane bakłażany na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym, posyp niewielką ilością oleju roślinnego i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut. Podczas pieczenia Odwróć kawałki, aby bakłażan równomiernie się upiekł.
Obierz czosnek, bułgarską i ostrą paprykę i pokrój losowo. Pokrój również pomidory.
Zmiel przygotowane warzywa blenderem do uzyskania gładkości lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść przecier warzywny w garnku do gotowania, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj, mieszając, przez 15-20 minut.
W gotującym się sosie umieść upieczone bakłażany i wlej ocet. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Zapakuj wrzący przedmiot do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.