" język teściowej " z bakłażana z pomidorami i papryką na zimę

1 godz. 15 min.
8 puszek po 0,5 l
Gioia, stock.adobe.com
0

Miłośnicy półfabrykatów z bakłażana przynajmniej raz przygotowali "język teściowej" - pyszną pikantną przekąskę, która zimą leci w dwóch rachunkach. W sieci jest wiele przepisów, uwielbiam to, że bakłażany są wstępnie pieczone w piekarniku. Okazuje się jeszcze smaczniejszy, polecam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany, usuń ogony, pokrój w kostkę ze skórką.

Umieść przygotowane bakłażany na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym, posyp niewielką ilością oleju roślinnego i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut. Podczas pieczenia Odwróć kawałki, aby bakłażan równomiernie się upiekł.

Obierz czosnek, bułgarską i ostrą paprykę i pokrój losowo. Pokrój również pomidory.

Zmiel przygotowane warzywa blenderem do uzyskania gładkości lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść przecier warzywny w garnku do gotowania, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj, mieszając, przez 15-20 minut.

W gotującym się sosie umieść upieczone bakłażany i wlej ocet. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Zapakuj wrzący przedmiot do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy