Jesienne owoce charakteryzują się cierpkością i słodko-kwaśnym smakiem. Często dodaje się go do pilawów, pieczeni, zup i wszelkiego rodzaju deserów. Uwielbiam robić dżem z pigwy. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi! Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- pigwa - 2 kg
 - cukier - 800 g
 - orzechy włoskie - 2 szklanki
 - cytryna - 1 rzecz
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pigwę dokładnie opłucz i pokrój na małe kawałki.
Włóż pigwę do rondla z grubym dnem, dodaj cukier, sok z cytryny i pozostaw pod przykryciem na 4-7 godzin.
Postaw patelnię na ogniu i gotuj pigwę przez 10 minut po ugotowaniu.
Zdejmij z ognia, ostudź, a następnie powtórz procedurę ponownie.
Osusz orzechy włoskie na patelni, usuń łuski.
Wlej orzechy do rondla, gotuj wszystko razem przez 2 minuty, włóż do słoików i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy