dżem z pigwy z orzechami włoskimi

1 godz. 0 min.
12 porcji
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi
quince walnuts jar, stock.adobe.com
0

Jesienne owoce charakteryzują się cierpkością i słodko-kwaśnym smakiem. Często dodaje się go do pilawów, pieczeni, zup i wszelkiego rodzaju deserów. Uwielbiam robić dżem z pigwy. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi! Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pigwę dokładnie opłucz i pokrój na małe kawałki.

Włóż pigwę do rondla z grubym dnem, dodaj cukier, sok z cytryny i pozostaw pod przykryciem na 4-7 godzin.

Postaw patelnię na ogniu i gotuj pigwę przez 10 minut po ugotowaniu.

Zdejmij z ognia, ostudź, a następnie powtórz procedurę ponownie.

Osusz orzechy włoskie na patelni, usuń łuski.

Wlej orzechy do rondla, gotuj wszystko razem przez 2 minuty, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy