Podzielasz wegańskie poglądy na życie? Specjalnie dla Ciebie następujący przepis na zupę grochową z warzywami. Stosowane są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Zupa jest bogata, aromatyczna i bardzo smaczna.
Składniki
- groszek (suchy) – 1 szkło
- zielony groszek - 200 g
- fasolka szparagowa - 20 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 5 gałązki
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz suchy groszek, moczyć w zimnej wodzie przez 5-6 godzin.
Ponownie opłucz groszek i wlej do garnka z wrzącą wodą. Dodaj groszek ziela angielskiego i gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Pokrój zieloną fasolkę, marchewkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 5-7 minut.
Do garnka z groszkiem wsyp ziemniaki, fasolkę szparagową i pieczeń. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj zielony groszek, wyciśnij czosnek przez prasę, sól i wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 20 minut.
Podczas serwowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki do talerza.