Dżem winogronowy to osobna uczta. Ponadto jest również łatwy w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli wybierzesz odmiany bez pestek. Na przykład kishmish. Złap ulubiony przepis sprawdzony przez moją rodzinę od lat. Pyszne i oryginalne - a czego jeszcze potrzebujesz?
Składniki
- Winogrona (kiszmisz) – 1.5 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przykryj winogrona połową cukru, dodaj wodę i zagotuj.
Gotuj przez 5 minut, usuń dżem z ognia i ostudź.
Ponownie zagotuj, dodaj pozostały cukier, gotuj przez 5-7 minut i ponownie ostudź.
Ponownie zagotuj, dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 5 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy