I znowu wracamy do kuchni gruzińskiej, a mianowicie porozmawiamy o popularnym tsitsibeli z pomidorami i papryką. Możesz przygotować ostry sos na zimę. Ugotuj go zgodnie z przepisem, Zamknij w suchych słoikach i przechowuj w ciemnym miejscu.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 200 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 50 g
- cebula - 200 g
- Zieleń - 10 g
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet - 80 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory i obraną paprykę w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, masłem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Drobno posiekaj zioła, obraną cebulę, czosnek i ostrą paprykę.
Dodaj ostrą mieszankę i sól do wrzącej masy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Włóż gorące cycibele do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy