dżem z truskawek leśnych

1 godz. 30 min.
8 porcji
Dżem z truskawek leśnych
joanna wnuk, stock.adobe.com
0

Po prostu nie można się oprzeć słodkiemu i niesamowicie aromatycznemu dżemowi z truskawek. Wystarczy otworzyć słoik, a domownicy sami zbiegają się w zapachu. Ale truskawki są bardzo delikatną jagodą, więc musisz z nią ostrożnie pracować.

Składniki

  • Poziomka (leśna) – 4 kg
  • cukier - 4 kg
  • kwas cytrynowy - 8 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj truskawki i usuń wszystkie liście i zanieczyszczenia. Dokładnie spłucz i osusz.

Ułóż truskawki w misce warstwami, posypując warstwami cukru. Pozostaw na 2-3 godziny.

Wymieszaj jagodę i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Dodaj ogień i zagotuj dżem. Ponownie wymieszaj i ponownie zagotuj. I tak jeszcze raz. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem z truskawek w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy