Po prostu nie można się oprzeć słodkiemu i niesamowicie aromatycznemu dżemowi z truskawek. Wystarczy otworzyć słoik, a domownicy sami zbiegają się w zapachu. Ale truskawki są bardzo delikatną jagodą, więc musisz z nią ostrożnie pracować.
Składniki
- Poziomka (leśna) – 4 kg
- cukier - 4 kg
- kwas cytrynowy - 8 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj truskawki i usuń wszystkie liście i zanieczyszczenia. Dokładnie spłucz i osusz.
Ułóż truskawki w misce warstwami, posypując warstwami cukru. Pozostaw na 2-3 godziny.
Wymieszaj jagodę i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Dodaj ogień i zagotuj dżem. Ponownie wymieszaj i ponownie zagotuj. I tak jeszcze raz. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.
Zwiń dżem z truskawek w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy