Gotowanie kompotów z jagód w puszkach ma kilka niuansów. Z jednej strony musisz zminimalizować obróbkę cieplną, aby jagody nie gotowały się jak na dżemie. Z drugiej strony szwy powinny stać przez całą zimę. Mówię ci, co robić.
Składniki
- agrest - 300 g
- czarna porzeczka - 300 g
- czerwona porzeczka - 300 g
- żurawina - 300 g
- wiśnia - 300 g
- czereśnia - 300 g
- woda - 2.5 L
- cukier - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie jagody, włóż do sterylnych słoików i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw na 5-7 minut pod przykryciem, spuść tę wodę na patelnię i ponownie zagotuj.
Dodaj cukier i gotuj syrop, aż się rozpuści.
Wlej z powrotem do słoików i zwiń kompot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy