Jeśli nadal uważasz, że marynowanie kurków na zimę to trudna sztuka, to zdecydowanie potrzebujesz tego przepisu. Aromatyczne chrupiące grzyby nie są trudniejsze do przygotowania niż jakiekolwiek warzywa lub owoce, więc nie bój się spróbować.
Składniki
- kurki - 1 kg
- woda - 800 ml
- Goździk - 2 Bud
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 6 groszek
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- koperek - 1 parasol
- ocet - 80 ml
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj kurki, gotuj je przez 15 minut we wrzącej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Napełnij 800 ml czystej wody i dodaj wszystkie inne składniki oprócz octu.
Doprowadzić do wrzenia i gotować kurki przez kolejne 10-15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i zwiń kurki w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy