dżem miętowy na zimę

2 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem miętowy na zimę
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Kilka liści mięty dla zapachu i dekoracji nikogo nie zaskoczy. A co z dżemem z czystej mięty? Być może może szybko włamać się na szczyty najbardziej niezwykłych zimowych półfabrykatów. Również bardzo przydatne!

Składniki

  • mięta - 500 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz miętę, oddziel liście i włóż je do garnka.

Napełnij miętę wodą, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na noc, aby zawartość całkowicie ostygła.

Ponownie gotuj dżem przez 5-10 minut i zwiń go w słoiki.

Jeśli nie chcesz mieć liści w obrabianym przedmiocie, przepuść masę przez sito.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy