Kilka liści mięty dla zapachu i dekoracji nikogo nie zaskoczy. A co z dżemem z czystej mięty? Być może może szybko włamać się na szczyty najbardziej niezwykłych zimowych półfabrykatów. Również bardzo przydatne!
Składniki
- mięta - 500 g
- cukier - 300 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz miętę, oddziel liście i włóż je do garnka.
Napełnij miętę wodą, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na noc, aby zawartość całkowicie ostygła.
Ponownie gotuj dżem przez 5-10 minut i zwiń go w słoiki.
Jeśli nie chcesz mieć liści w obrabianym przedmiocie, przepuść masę przez sito.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy