marynowana kapusta w słoikach na zimę bez sterylizacji
Jeśli w przypadku kapusty kiszonej do fermentacji używa się tylko soli, kapusta marynowana wymaga pełnej marynaty-z octem i olejem roślinnym. Dzielę się szybkim i sprawdzonym przepisem na marynowaną kapustę z marchewką i papryką na zimę.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 3 szt.
- papryka - 1 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.
W misce połącz przygotowane warzywa, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Dobrze wymieszaj.
Napełnij sterylny słoik mieszanką warzyw.
Do marynaty na patelni połącz wodę, sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 1 minutę po ugotowaniu. Następnie wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej kapustę do słoika gorącą marynatą, przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po 2 dniach można już podawać marynowaną kapustę. Polecam przechowywanie takiej kapusty w lodówce.