marynowana kapusta w słoikach na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Marynowana kapusta w słoikach na zimę bez sterylizacji
qwartm, stock.adobe.com
0

Jeśli w przypadku kapusty kiszonej do fermentacji używa się tylko soli, kapusta marynowana wymaga pełnej marynaty-z octem i olejem roślinnym. Dzielę się szybkim i sprawdzonym przepisem na marynowaną kapustę z marchewką i papryką na zimę.

Składniki

  • kapusta - 2 kg
  • marchew - 3 szt.
  • papryka - 1 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • woda - 1 L
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet (9%) – 100 ml
  • cukier - 3 art.
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.

W misce połącz przygotowane warzywa, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Dobrze wymieszaj.

Napełnij sterylny słoik mieszanką warzyw.

Do marynaty na patelni połącz wodę, sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 1 minutę po ugotowaniu. Następnie wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej kapustę do słoika gorącą marynatą, przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po 2 dniach można już podawać marynowaną kapustę. Polecam przechowywanie takiej kapusty w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy