Dzisiaj opowiem Ci wspaniały przepis na pilaw z indykiem i piklami. Możesz gotować w garnku lub bezpośrednio na patelni, na której odbywa się pieczenie. Jeśli wybierzesz drugą opcję, Użyj głębokiego naczynia o odpowiednim rozmiarze.
Składniki
- pierś z indyka - 500 g
- ryż - 2 szklanki
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- szczypiorek (do zgłoszenia) – 3 stem
- woda (oczyszczona) – 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewki, pikle, zieloną cebulę i obraną cebulę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj indyka, pikle, zirę, czarny pieprz i gotuj przez 10 minut.
Przenieś smażenie na patelnię, dodaj umyty ryż, wodę i sól. Przykryj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Pozostaw gotowy pilaw pod przykryciem na 20 minut. Podawaj obficie posypane zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy