Nadaj kuchni włoskiej odrobinę francuskiego wyrafinowania: zrób sos beszamelowy do pizzy! Jego delikatny mleczny smak stanowi idealną bazę do nadzienia z grzybów i sera. Sos nie powinien być zbyt gęsty, w przeciwnym razie trudno będzie z nim pracować.
Składniki
- mąka - 1,5 art.
- mleko - 150 ml
- jogurt grecki - 2 art.
- masło - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor, często mieszając.
Dodaj mleko, jogurt i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Dodaj sól, gałkę muszkatołową i smaż przez 3-5 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy