Sosy w kuchni gruzińskiej odgrywają szczególną rolę. Zawsze mają jasne smaki i niesamowite aromaty. Być może jednym z najpopularniejszych jest klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej. Dziś go przygotujemy.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 20 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 1 CZ. l.
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść śliwkę wiśniową w rondlu z wodą i gotuj przez 15 minut.
Odcedź, przetrzyj miękkie owoce przez sito.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona.
Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Na małej patelni połącz przecier owocowy, półfabrykat z czosnkiem, solą, cukrem, olejem i przyprawami.
Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy