sosy 22.06.2023

sos z granatów

45 min
6 porcji
Sos z granatów
Elena, stock.adobe.com
0

Oferuję ci niezwykły przepis na sos z granatów. Jest przygotowywany z dodatkiem wody, dzięki czemu jest mniej skoncentrowany. Również, aby skrócić czas gotowania, używam skrobi. Moim zdaniem ta opcja jest warta twojej uwagi.

Składniki

  • granat - 1 kg
  • skrobia - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • cukier - 3 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój granat, podziel na ziarna i włóż do rondla.

Zetrzyj tłuczkiem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Przecedzić przez gazę. Weź 100 ml wywaru i odłóż na bok, aby ostygł.

Dodaj sól, cukier i przyprawy do masy. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Wymieszaj skrobię ze schłodzonym bulionem.

Wlać cienkim strumieniem do gotującego się sosu, ciągle mieszając. Gotuj wszystko razem przez 4-5 minut.

Schłodzić gotowy sos i wlać do przygotowanych pojemników do przechowywania.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy