dżem z pigwy po ormiańsku

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z pigwy po ormiańsku
Janna, stock.adobe.com
0

Jednym z najpopularniejszych owoców w kuchni ormiańskiej jest pigwa. A wszystko dlatego, że jest niezwykle wszechstronny. Dodatek do mięs, sosów, sałatek czy deserów – wszystko z niego przygotowuje. Na przykład Złap sprawdzony przepis na dżem z pigwy po ormiańsku!

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • woda - 400 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój pigwę losowo. Napełnij wodą i gotuj przez 10-15 minut.

Wrzuć owoce do durszlaka. Oddziel 400 ml od pozostałego soku i wymieszaj z cukrem.

Zagotuj syrop i włóż pigwę z powrotem.

Gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć i gotuj przez kolejne pół godziny lub do pożądanej gęstości.

Zwiń dżem z pigwy w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy