Jednym z najpopularniejszych owoców w kuchni ormiańskiej jest pigwa. A wszystko dlatego, że jest niezwykle wszechstronny. Dodatek do mięs, sosów, sałatek czy deserów – wszystko z niego przygotowuje. Na przykład Złap sprawdzony przepis na dżem z pigwy po ormiańsku!
Składniki
- pigwa - 1 kg
- woda - 400 ml
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój pigwę losowo. Napełnij wodą i gotuj przez 10-15 minut.
Wrzuć owoce do durszlaka. Oddziel 400 ml od pozostałego soku i wymieszaj z cukrem.
Zagotuj syrop i włóż pigwę z powrotem.
Gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć i gotuj przez kolejne pół godziny lub do pożądanej gęstości.
Zwiń dżem z pigwy w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy