keczup z pomidorów i papryki na zimę

1 godz. 30 min.
5 puszek po 0,5 l
Keczup z pomidorów i papryki na zimę
Olga Koroleva, stock.adobe.com
0

Jeśli keczup jest częstym gościem na stole w twojej rodzinie, radzę zrobić to sam. Pod względem smaku i jakości naturalny sos domowy nie może się równać z sosem kupionym w sklepie! Ketchup idealnie wpasuje się w twoją dietę i z korzyścią uzupełni wiele różnych potraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, pokrój na 4 części i przepuść przez maszynę do mięsa wraz z obraną cebulą.

Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo, a także przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę warzywną w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, przyprawy do smaku, posiekany czosnek i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 1 godzinę.

Wprowadź ocet, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Wlej wrzący keczup do sterylnych słoików i zwiń. Odwróć puszki z półfabrykatem do góry nogami i całkowicie ostudź. Przechowuj keczup pomidorowy z papryką w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy