keczup z pomidorów i papryki na zimę
Jeśli keczup jest częstym gościem na stole w twojej rodzinie, radzę zrobić to sam. Pod względem smaku i jakości naturalny sos domowy nie może się równać z sosem kupionym w sklepie! Ketchup idealnie wpasuje się w twoją dietę i z korzyścią uzupełni wiele różnych potraw.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 70 ml
- cukier - 100 g
- sól - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój na 4 części i przepuść przez maszynę do mięsa wraz z obraną cebulą.
Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo, a także przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą masę warzywną w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, przyprawy do smaku, posiekany czosnek i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 1 godzinę.
Wprowadź ocet, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Wlej wrzący keczup do sterylnych słoików i zwiń. Odwróć puszki z półfabrykatem do góry nogami i całkowicie ostudź. Przechowuj keczup pomidorowy z papryką w chłodnym, ciemnym miejscu.