Nadszedł czas, aby zająć się przygotowaniami na zimę. Polecam urozmaicić i ugotować ogórki z papryką. Te warzywa doskonale się łączą, nasycając się smakiem i aromatem. Miłośnicy pikantnych mogą dodać czosnek, korzeń chrzanu lub płatki czerwonej papryki.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- papryka - 1 kg
- koperek - 30 g
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 150 ml
- cukier - 100 g
- sól - 120 g
- woda (oczyszczona) – 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Drobno posiekaj koperek i włóż do przygotowanych słoików.
Dodaj przyprawy, ogórki i paprykę.
Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Zdejmij z ognia, dodaj ocet i wlej do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy