Prosty przepis spodoba się nawet tym, którzy nigdy nie zajmowali się przygotowaniami na zimę. Wiśnie w syropie to apetyczny przysmak, który można podawać samodzielnie, z naleśnikami lub naleśnikami. Lepiej nie usuwać kości, aby jagody były piękniejsze.
Składniki
- wiśnia - 2 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj wiśnie pod bieżącą wodą.
Napełnij przygotowane słoiki wiśniami, pozostawiając jedną trzecią wolnej.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po upływie czasu odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlać wiśnie w słoikach do góry wrzącym syropem, zamknąć pokrywkami i owinąć ciepłym kocem przez 1 dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy