wiśnia w syropie na zimę

1 godz. 0 min.
10 porcji
Wiśnie w syropie na zimę
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Prosty przepis spodoba się nawet tym, którzy nigdy nie zajmowali się przygotowaniami na zimę. Wiśnie w syropie to apetyczny przysmak, który można podawać samodzielnie, z naleśnikami lub naleśnikami. Lepiej nie usuwać kości, aby jagody były piękniejsze.

Składniki

  • wiśnia - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie umyj wiśnie pod bieżącą wodą.

Napełnij przygotowane słoiki wiśniami, pozostawiając jedną trzecią wolnej.

Zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Po upływie czasu odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlać wiśnie w słoikach do góry wrzącym syropem, zamknąć pokrywkami i owinąć ciepłym kocem przez 1 dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy