Kompot z melona z jabłkami zachowuje większość witamin i pierwiastków śladowych zawartych w świeżych owocach. Napój doskonale gasi pragnienie i normalizuje procesy metaboliczne. Istnieje wiele opcji gotowania, dziś podzielę się przepisem na kompot bez sterylizacji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Melon obrać i posiekać, pokroić w kostkę.
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić w plasterki.
Umieść skórkę jabłka na patelni, zalej wodą i krótko zagotuj. Następnie wyrzuć skórkę, nie będzie już potrzebna. Dodaj cukier, plasterki jabłka do bulionu jabłkowego i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut.
Dodaj kawałki melona do kompotu i gotuj wszystko razem przez 3-5 minut.
Wlej gotowy kompot z melona z jabłkami do wcześniej wysterylizowanych słoików i przekręć. Zaleca się przechowywanie przedmiotu w lodówce.