Najsmaczniejsze kompoty w puszkach pochodzą z mieszanki owoców i jagód. Właśnie taką opcję proponuję dzisiaj: z brzoskwiniami, śliwkami i porzeczkami. Ma nie tylko świetny smak, ale także bardzo piękny, bogaty kolor.
Składniki
- brzoskwinie - 700 g
- śliwki - 600 g
- czerwona porzeczka - 400 g
- czarna porzeczka - 400 g
- cukier - 2 szklanki
- cytryna - 1 rzecz
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie owoce i jagody, oderwij gałązki czerwonej porzeczki, pokrój cytrynę w plasterki i włóż wszystko do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut pod przykryciem i odcedź.
Ponownie zagotuj wodę i powtórz poprzedni krok.
Ponownie zagotuj wodę, dodaj cukier i ponownie wlej kompot.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy