sos z aronii na zimę bez sterylizacji

40 min
2 porcje
Sos z aronii na zimę bez sterylizacji
Costache, stock.adobe.com
0

Jak wielu, już dawno zdałem sobie sprawę, jak bardzo brakuje świeżych jagód i owoców w zimie. I w najróżniejszych interpretacjach. Jednym z takich oryginalnych eksperymentów był sos z aronii bez sterylizacji. Ponadto jest doskonale przechowywany przez całą zimę w chłodnym miejscu.

Składniki

  • Aronia - 700 g
  • czosnek - 50 g
  • bazylia - 1 pęczek
  • mielony cynamon - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 3 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1 art.
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj jarzębinę w wodzie przez około 10-15 minut.

Dodaj czosnek i bazylię i zmiel wszystko blenderem.

Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Wlej sok z cytryny i zwiń sos do czystych słoików.

Przechowuj go w zimnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy