Jak wielu, już dawno zdałem sobie sprawę, jak bardzo brakuje świeżych jagód i owoców w zimie. I w najróżniejszych interpretacjach. Jednym z takich oryginalnych eksperymentów był sos z aronii bez sterylizacji. Ponadto jest doskonale przechowywany przez całą zimę w chłodnym miejscu.
Składniki
- Aronia - 700 g
- czosnek - 50 g
- bazylia - 1 pęczek
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jarzębinę w wodzie przez około 10-15 minut.
Dodaj czosnek i bazylię i zmiel wszystko blenderem.
Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Wlej sok z cytryny i zwiń sos do czystych słoików.
Przechowuj go w zimnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy