Radzę wszystkim miłośnikom ostrej papryki spróbować tych marynowanych papryczek! Ale rób je w małych słoikach, ponieważ jest mało prawdopodobne, że zjesz dużo na raz. Podaję je jako przystawkę lub dodaję do sałatek, zup i dań głównych.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 2.5 kg
- pietruszka - 1 pęczek
- seler - 1 pęczek
- liść laurowy - 4 kawałki
- czosnek - 150 g
- olej słonecznikowy - 250 ml
- sól - 3 art.
- cukier - 3 art.
- woda - 1.5-2 l
- ocet - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie strąki i ostrożnie pokrój je u podstawy, aby były całkowicie nasączone marynatą.
Wymieszaj wodę, ocet, olej, cukier i sól, dodaj liść laurowy i zagotuj.
W małych porcjach włóż pieprz do marynaty i gotuj przez 6-8 minut, nie pozwalając mu się unosić.
Schłodzić marynatę, a następnie dodać do niej posiekane zioła i posiekany czosnek.
Ponownie zagotuj płyn, wlej pieprz i pozostaw pod prasą na jeden dzień w lodówce.
Mocno ułóż ostrą paprykę w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy