dżem agrestowy z rabarbarem

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem agrestowy z rabarbarem
Graham, stock.adobe.com
0

Świetnym sposobem na przekształcenie prawie każdego dżemu jagodowego jest dodanie rabarbaru. Dziś proponuję eksperymentować z agrestem. Odpowiednie są dowolne odmiany-zielone lub różowe. Dżem okazuje się umiarkowanie słodki, z kwaskowatością.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rabarbar obrać ze sztywnej skóry i drobno posiekać.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż syrop będzie gładki.

Włóż do niego agrest i rabarbar, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Ostudź i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Powtórz poprzedni krok.

Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy