suszone gruszki w piekarniku na zimę

10 godz. 0 min.
4 porcje
Suszone gruszki w piekarniku na zimę
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować suszone gruszki w domu? Ale to więcej niż realne. Musisz mieć czas i cierpliwość, a poza tym sam piekarnik wykona prawie całą pracę. Nawet zupełnie niedoświadczeni kucharze poradzą sobie, a zimą takie gruszki doskonale uzupełnią różne potrawy i napoje.

Składniki

  • Gruszka - 500 g
  • woda - 500 ml
  • cukier - 100 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Możesz zostawić małe w całości.

Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym i polej gruszki na godzinę.

Odcedź, przykryj gruszki cukrem i pozostaw na noc pod uciskiem w temperaturze pokojowej.

Wrzuć je do durszlaka, pozwól im spłynąć i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie.

Wyślij gruszki do piekarnika w temperaturze 100 stopni na 2-4 godziny, w zależności od wielkości.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy