Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować suszone gruszki w domu? Ale to więcej niż realne. Musisz mieć czas i cierpliwość, a poza tym sam piekarnik wykona prawie całą pracę. Nawet zupełnie niedoświadczeni kucharze poradzą sobie, a zimą takie gruszki doskonale uzupełnią różne potrawy i napoje.
Składniki
- Gruszka - 500 g
- woda - 500 ml
- cukier - 100 g
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Możesz zostawić małe w całości.
Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym i polej gruszki na godzinę.
Odcedź, przykryj gruszki cukrem i pozostaw na noc pod uciskiem w temperaturze pokojowej.
Wrzuć je do durszlaka, pozwól im spłynąć i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie.
Wyślij gruszki do piekarnika w temperaturze 100 stopni na 2-4 godziny, w zależności od wielkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy