Połączenie kwasu chlebowego i kwaśnej śmietany nie jest najbardziej oczywiste w życiu codziennym. Ale kiedy mówimy o okroshce, jest to jedna z najlepszych opcji tankowania spośród wszystkich możliwych. Wybierz kwas chlebowy według własnego gustu-słodszy, bardziej kwaśny, mniej lub bardziej gazowany.
Składniki
- ogórki - 2 kawałki
- ziemniaki - 3 kawałki
- rzodkiewka - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 100 g
- kwas - 1 l
- woda - 500 ml
- musztarda - 1 art.
- Zieleń - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości.
Posiekaj warzywa, drobno i cienko pokrój ogórki, rzodkiewki i ziemniaki, a jajka zetrzyj na grubej tarce.
Wymieszaj wszystko z musztardą i kwaśną śmietaną. Napełnij okroshkę kwasem i wodą do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy