pierwsze dania 25.11.2022

Klasyczny kurczak Kharcho

1 godz. 10 min.
6 porcji
Klasyczne kharcho z kurczaka
artakturner, stock.adobe.com
0

Słynny klasyczny kharcho z kurczaka będzie idealny dla osób, które wolą nie wołowinę, ale kurczaka z mięsa. Właśnie dlatego uwielbiam ten przepis. Nie ma wielu różnic, zupa okazuje się równie bogata i pikantna z przypraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zrób bulion z kurczaka. Aby to zrobić, podpal wodę, włóż kurczaka, zagotuj i usuń pianę. Obierz cebulę, oddziel liście kolendry od łodygi. Włóż całą cebulę i łodygi kolendry do bulionu, gotuj, aż mięso się ugotuje i zdejmij z ognia.

Odcedź bulion, włóż z powrotem do ognia, wlej do niego ryż i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękki.

Podczas gotowania ryżu pokrój mięso w kostkę lub po prostu rozerwij je rękami na włókna, drobno posiekaj orzechy, czosnek i liście kolendry.

Obierz pomidory i zmiksuj blenderem.

Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i zdejmij z ognia.

Wlej sos do zupy na ryż, dodaj mięso, orzechy włoskie, sól do smaku. Gdy się zagotuje, wyłącz i wlej do talerzy. Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj, aż ostygnie.

Julia Cion
Przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy