Słynny klasyczny kharcho z kurczaka będzie idealny dla osób, które wolą nie wołowinę, ale kurczaka z mięsa. Właśnie dlatego uwielbiam ten przepis. Nie ma wielu różnic, zupa okazuje się równie bogata i pikantna z przypraw.
Składniki
- kurczak (na kości) – 500 g
- woda - 2 L
- pomidory - 200 g
- ryż - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 40 g
- kolendra - 20 g
- chmiel-suneli - 1 CZ. l
- sok z cytryny - 1 art. l
- papryka - 10 G
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zrób bulion z kurczaka. Aby to zrobić, podpal wodę, włóż kurczaka, zagotuj i usuń pianę. Obierz cebulę, oddziel liście kolendry od łodygi. Włóż całą cebulę i łodygi kolendry do bulionu, gotuj, aż mięso się ugotuje i zdejmij z ognia.
Odcedź bulion, włóż z powrotem do ognia, wlej do niego ryż i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękki.
Podczas gotowania ryżu pokrój mięso w kostkę lub po prostu rozerwij je rękami na włókna, drobno posiekaj orzechy, czosnek i liście kolendry.
Obierz pomidory i zmiksuj blenderem.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i zdejmij z ognia.
Wlej sos do zupy na ryż, dodaj mięso, orzechy włoskie, sól do smaku. Gdy się zagotuje, wyłącz i wlej do talerzy. Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj, aż ostygnie.