Rosół z golonki wieprzowej to jedna z moich ulubionych opcji bulionu mięsnego. Mówię ci, co włożyć i ile go ugotować, aby na pewno się udało. A dopiero potem możesz dodać trochę warzyw, wermiszeli lub zbóż według własnego gustu.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- korzeń selera - 1 rzecz
- Pasternak - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń (łodygi) – 0.5 pęczek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 10 groszek
- kolendra - 0.5 CZ. l.
- mielony koper włoski - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz golonkę i moczyć przez jeden dzień w zimnej wodzie, okresowo ją zmieniając.
Napełnij golonkę wodą, aby całkowicie ją przykryła, zagotuj i odcedź. Powtórz ten etap.
Dowolnie grubo posiekaj wszystkie warzywa i korzenie.
Po raz trzeci dodaj wszystkie pozostałe składniki i przyprawy do garnka, ponownie zalej wodą i gotuj bulion przez około 4 godziny, usuwając pianę.
Przed podaniem odcedź bulion.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy