dżem z borówki brusznicy z pomarańczą

50 min
4 porcje
Dżem z borówki brusznicy z pomarańczą
ivoraobrazy, stock.adobe.com
0

Dżem z borówki brusznicy sam w sobie jest bardzo smaczny, ale nawet można go jeszcze bardziej urozmaicić. Na przykład dodaj odrobinę pomarańczy, która nada jasny cytrusowy aromat i przyjemną kwaskowatość. Mówię Ci, jak to zrobić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przykryj Borówki brusznicą połową cukru, wlej wodę i pozostaw na noc.

Odcedź ten płyn do rondla, dodaj pozostały cukier i zagotuj syrop. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj go do syropu i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Wyślij tam połowę borówki brusznicy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Włóż pozostałą jagodę do wysterylizowanych słoików, napełnij syropem i zwiń dżem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy