Dżem z borówki brusznicy sam w sobie jest bardzo smaczny, ale nawet można go jeszcze bardziej urozmaicić. Na przykład dodaj odrobinę pomarańczy, która nada jasny cytrusowy aromat i przyjemną kwaskowatość. Mówię Ci, jak to zrobić.
Składniki
- pomarańczowy - 4 kawałki
- borówka brusznica - 1 kg
- woda - 2 szklanki
- cukier - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przykryj Borówki brusznicą połową cukru, wlej wodę i pozostaw na noc.
Odcedź ten płyn do rondla, dodaj pozostały cukier i zagotuj syrop. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj go do syropu i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Wyślij tam połowę borówki brusznicy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Włóż pozostałą jagodę do wysterylizowanych słoików, napełnij syropem i zwiń dżem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy