agrest z pomarańczą na zimę przez maszynę do mięsa
Skorzystaj z prostego przepisu, aby przygotować pyszny naturalny przysmak na zimę, zachowując maksymalne korzyści z jagód i owoców cytrusowych. Aromatyczny i zdrowy dżem agrestowy z pomarańczą podawaj z herbatą, sernikami, naleśnikami i różnymi deserami.
Składniki
- agrest - 1 kg
- pomarańczowy - 3 szt.
- cukier - 1,3 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka.
Dobrze spłucz pomarańcze. Jeden pokroić w kostkę wraz ze skórką, resztę obrać i pokroić w kostkę miąższ.
Przepuść przygotowany agrest i pomarańcze przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą mieszaninę w emaliowanym pojemniku, dodaj połowę cukru i wymieszaj. Pozostaw obrabiany przedmiot na 10-15 minut i ponownie wymieszaj.
Dodaj pozostały cukier i na średnim ogniu podgrzej obrabiany przedmiot, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj dżemu do wrzenia!
Gotowy dżem agrestowy z pomarańczą zapakuj w sterylne słoiki i zamknij nylonowymi pokrywkami. Przechowuj schłodzony przedmiot w lodówce.