agrest z pomarańczą na zimę przez maszynę do mięsa

1 godz. 0 min.
4 porcje
Agrest z pomarańczą na zimę przez maszynkę do mięsa
stopabox, stock.adobe.com
0

Skorzystaj z prostego przepisu, aby przygotować pyszny naturalny przysmak na zimę, zachowując maksymalne korzyści z jagód i owoców cytrusowych. Aromatyczny i zdrowy dżem agrestowy z pomarańczą podawaj z herbatą, sernikami, naleśnikami i różnymi deserami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka.

Dobrze spłucz pomarańcze. Jeden pokroić w kostkę wraz ze skórką, resztę obrać i pokroić w kostkę miąższ.

Przepuść przygotowany agrest i pomarańcze przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą mieszaninę w emaliowanym pojemniku, dodaj połowę cukru i wymieszaj. Pozostaw obrabiany przedmiot na 10-15 minut i ponownie wymieszaj.

Dodaj pozostały cukier i na średnim ogniu podgrzej obrabiany przedmiot, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj dżemu do wrzenia!

Gotowy dżem agrestowy z pomarańczą zapakuj w sterylne słoiki i zamknij nylonowymi pokrywkami. Przechowuj schłodzony przedmiot w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy