Możesz zwinąć najprostszy i banalny kompot z winogron. I możesz iść dalej i spróbować czegoś bardziej oryginalnego. Na przykład przygotuj winogrona jako oliwki. Wybierz odmianę, która ma dobry kolor i rozmiar – i nikt nie zgadnie, co jest w słoiku.
Składniki
- Winogrona - 450 g
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- ocet - 2 art.
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 1 rzecz
- cukier - 1 art.
- sól - 0.5 art.
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż wszystkie przyprawy do sterylnego słoika, a na wierzchu umyte winogrona.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź tę wodę, ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier i gotuj, aż się rozpuści.
Wlej ocet do słoika i zalej solanką.
Zwiń winogrona na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy