Klasyczne pesto to coś, bez czego rzadko mogą się obejść miłośnicy gotowania. Kilka z tych słoików pachnącej bazylii z pewnością przyda się w szafce. To sos, nadzienie, Pasta do tostów, sos sałatkowy i dodatek do innych potraw – cokolwiek.
Składniki
- bazylia - 2 pęczek
- orzeszki piniowe - 200 g
- oliwa z oliwek - 240 ml
- czosnek - 8 ząbki
- cytryna - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- suszone chili - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i osusz bazylię, obierz czosnek i wyciśnij sok z cytryny.
Wyślij wszystkie składniki do blendera i ubij, aż będą gładkie, stopniowo dodając masło do konsystencji.
Ułóż pesto w sterylnych słoikach, zalej cienką warstwą oleju i Zamknij na zimę.
Najlepiej przechowywać pesto w zamrażarce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy