Pesto bazyliowe na zimę

30 min
4 porcje
Pesto bazyliowe na zimę
Olga Romankova, stock.adobe.com
0

Klasyczne pesto to coś, bez czego rzadko mogą się obejść miłośnicy gotowania. Kilka z tych słoików pachnącej bazylii z pewnością przyda się w szafce. To sos, nadzienie, Pasta do tostów, sos sałatkowy i dodatek do innych potraw – cokolwiek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i osusz bazylię, obierz czosnek i wyciśnij sok z cytryny.

Wyślij wszystkie składniki do blendera i ubij, aż będą gładkie, stopniowo dodając masło do konsystencji.

Ułóż pesto w sterylnych słoikach, zalej cienką warstwą oleju i Zamknij na zimę.

Najlepiej przechowywać pesto w zamrażarce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy