Żółty dżem śliwkowy bez pestek

10 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Dżem z żółtej śliwki bez pestek
Elena Tcykina, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się z wami przepisem na jasny żółty dżem śliwkowy bez pestek. Żółte śliwki są słodsze niż ich czerwone krewni, dlatego może być mniej cukru. Podaję moją proporcję, ale dostosowujesz ilość cukru według własnego uznania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Jeśli używasz dużych owoców do gotowania, pokrój połówki na pół. Umieść śliwki w misce do gotowania, przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby uformować sok.

Gdy śliwki dostaną wystarczającą ilość soku, postaw miskę na ogniu i zagotuj. Usuń piankę i na małym ogniu, mieszając, gotuj dżem do pożądanej konsystencji.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy