Chcę podzielić się z wami przepisem na jasny żółty dżem śliwkowy bez pestek. Żółte śliwki są słodsze niż ich czerwone krewni, dlatego może być mniej cukru. Podaję moją proporcję, ale dostosowujesz ilość cukru według własnego uznania.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Jeśli używasz dużych owoców do gotowania, pokrój połówki na pół. Umieść śliwki w misce do gotowania, przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby uformować sok.
Gdy śliwki dostaną wystarczającą ilość soku, postaw miskę na ogniu i zagotuj. Usuń piankę i na małym ogniu, mieszając, gotuj dżem do pożądanej konsystencji.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.