Możesz bez końca spierać się o to, który przepis na barszcz jest klasyczny, ale w rzeczywistości każda gospodyni domowa ma swój własny. Dzisiaj powiem ci jedną z opcji. Taki barszcz jest przygotowywany na wieprzowinie, buraki są smażone, a przyprawy wymagają tylko soli i czarnego pieprzu.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 600 g
- Burak (średnie) – 2 kawałki
- ziemniaki - 400 g
- kapusta (biała) – 350 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 4 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3,5 L
- bazylia - kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso na średnie kawałki, opłucz, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1,5 godziny po ugotowaniu.
Obierz ziemniaki, buraki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w małe paski.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj buraki i kontynuuj smażenie przez 7 minut, ciągle mieszając.
Osobno wymieszaj koncentrat pomidorowy, 300 ml bulionu i cukier.
Wlej płyn pomidorowy na patelnię i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Do garnka dodaj ziemniaki, pieczeń i kapustę. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Sól i wyłącz. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 15-20 minut. Podczas serwowania dodaj trochę bazylii.