pierwsze dania 18.02.2022

klasyczny przepis na barszcz

2 godz. 5 min.
8 porcji
Klasyczny przepis na barszcz
natalielissy, stock.adobe.com
0

Możesz bez końca spierać się o to, który przepis na barszcz jest klasyczny, ale w rzeczywistości każda gospodyni domowa ma swój własny. Dzisiaj powiem ci jedną z opcji. Taki barszcz jest przygotowywany na wieprzowinie, buraki są smażone, a przyprawy wymagają tylko soli i czarnego pieprzu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój mięso na średnie kawałki, opłucz, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

Zmień wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1,5 godziny po ugotowaniu.

Obierz ziemniaki, buraki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w małe paski.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.

Dodaj buraki i kontynuuj smażenie przez 7 minut, ciągle mieszając.

Osobno wymieszaj koncentrat pomidorowy, 300 ml bulionu i cukier.

Wlej płyn pomidorowy na patelnię i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Do garnka dodaj ziemniaki, pieczeń i kapustę. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Sól i wyłącz. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 15-20 minut. Podczas serwowania dodaj trochę bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy