Ajwar z pieczonej papryki na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ajwar z pieczonej papryki na zimę
FomaA, stock.adobe.com
0

Ajwar z pieczonej papryki może być lekką przekąską na świąteczny stół lub idealnym sosem do mięsa. Proces gotowania sprawia, że ten sos jest jednolity, delikatny i pikantny. A jeśli ugotujesz i zwiniesz w słoiki, będzie zawsze pod ręką zimą.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 1 CZ. l
  • ocet (9%) – 1 art. l
  • sól - do smaku
  • przyprawy i przyprawy - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj paprykę do pieczenia. Najważniejsze w gotowaniu jest upieczenie pieprzu. Jeśli zrobisz to na grillu, sos będzie miał przyjemny wędzony smak.

Umyj paprykę, zalej olejem roślinnym i wyślij do pieczenia przez 20 minut. Gdy papryka będzie gotowa, ostudź ją i usuń górną folię.

Zmiksuj paprykę w puree mikserem lub użyj do tego maszynki do mięsa. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj sól, cukier i przyprawy do smaku. Sos gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaj ocet i gotuj sos przez 5 minut. Przygotuj słoiki, spłucz i wysterylizuj. Wlej sos do słoików i zwiń.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy