Ajwar z pieczonej papryki może być lekką przekąską na świąteczny stół lub idealnym sosem do mięsa. Proces gotowania sprawia, że ten sos jest jednolity, delikatny i pikantny. A jeśli ugotujesz i zwiniesz w słoiki, będzie zawsze pod ręką zimą.
Składniki
- papryka - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- cukier - 1 CZ. l
- ocet (9%) – 1 art. l
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj paprykę do pieczenia. Najważniejsze w gotowaniu jest upieczenie pieprzu. Jeśli zrobisz to na grillu, sos będzie miał przyjemny wędzony smak.
Umyj paprykę, zalej olejem roślinnym i wyślij do pieczenia przez 20 minut. Gdy papryka będzie gotowa, ostudź ją i usuń górną folię.
Zmiksuj paprykę w puree mikserem lub użyj do tego maszynki do mięsa. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj sól, cukier i przyprawy do smaku. Sos gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj ocet i gotuj sos przez 5 minut. Przygotuj słoiki, spłucz i wysterylizuj. Wlej sos do słoików i zwiń.