Niestety nie zawsze można kupić w sklepie pyszne śledzie. W takich przypadkach pomaga mi ten przepis na śledzie pod futrem. Ser, orzechy i masło doskonale ukrywają wady ryb i uzupełniają sałatkę nowymi nutami smakowymi.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- ser topiony - 2 kawałki
- orzechy włoskie (suszone) – 100 g
- ser (solidny) – 80 g
- majonez - 180 ml
- masło (mrożone) – 70 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść śledzie ze skóry i płetw, wypatrosz. Posortuj filety z kości i drobno posiekaj.
Zmiel orzechy w blenderze. Cebulę, ser topiony i gotowane warzywa pokroić nożem. Zetrzyj twardy ser.
Ułóż śledzie, cebulę i marchewkę warstwami na szerokim naczyniu. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Rozłóż topiony ser i orzechy. Zetrzyj masło na drobnej tarce i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Rozłóż warstwę buraków i posyp twardym serem. Pamiętaj, aby zaparzyć sałatkę przez 2 godziny w lodówce przed podaniem.