Tradycyjnie na święta Nowego Roku w każdym domu podawany jest Śledź pod futrem. Jeśli chcesz nieco zmienić swój zwykły przepis, możesz przygotować sałatkę ze smażonymi grzybami. Dzięki temu dodatkowi danie staje się jeszcze bardziej satysfakcjonujące i smaczniejsze!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę, grzyby i śledzie. Ugotowane warzywa i jajko zetrzyj na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj połowę cebuli i gotuj na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż je przez kolejne 15 minut.
Złóż sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania. Najpierw połóż ziemniaki, sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie dodaj marchewki, cebulę, śledzie i smażone grzyby warstwami. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Na wierzch ułóż buraki, pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Udekoruj sałatkę jajkiem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny, aby składniki się namoczyły.