Oszałamiająco piękna i pyszna sałatka na specjalną okazję. W przeciwieństwie do większości takich potraw, majonezu jest tu bardzo mało. Miesza się z miękkim serem i układa w jednej warstwie. Sałatka jest soczysta i nie tłusta.
Składniki
- czerwona ryba (lekko solony) – 250 g
- ryż (gotowane) – 100 g
- awokado - 1 rzecz
- miękki ser - 150 g
- ser (solidny) – 80 g
- koperek - 2 gałązki
- majonez - 2 art.
- sok z cytryny - 2 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną rybę w drobną kostkę.
Awokado obrać, pokroić i skropić połową soku z cytryny.
Zetrzyj twardy ser i odłóż na bok do dekoracji.
Zetrzyj miękki ser, wymieszaj z posiekanym koperkiem i majonezem.
Połóż połowę ryby na talerzu. Dodaj czarny pieprz i sok z cytryny.
Następnie ułóż ryż i awokado warstwami.
Zrób kolejną warstwę miękkiego sera z majonezem i koperkiem.
Połóż pozostałą rybę, grubo posyp twardym serem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy