kompot z agrestu bez sterylizacji na zimę

30 min
4 porcje
Kompot z agrestu bez sterylizacji na zimę
encierro, stock.adobe.com
0

Kompoty jagodowe można gotować na różne sposoby. W tym bez sterylizacji, której w środku letniego upału wiele gospodyń domowych tak nie lubi. Mówię Ci, jak się bez tego obejść na przykładzie tak przydatnego kompotu z agrestu.

Składniki

  • agrest - 500 g
  • cukier - 200 g
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta
  • woda - 2.5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj agrest i włóż do sterylnych słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 10 minut.

Odcedź, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy.

Napełnij agrest syropem i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy