
Pyszna sałatka spodoba się nawet tym, którzy zwykle są obojętni na wodorosty. W połączeniu z kalmarami i soczystymi warzywami okazuje się znacznie smaczniejszy! W razie potrzeby możesz dodać ząbek czosnku, trochę octu lub soku z cytryny.
Składniki
- kalmary - 2 tusze
- kapusta morska - 200 g
- ogórki - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (do gotowania kalmarów) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie na 4 minuty.
Połóż kalmary na talerzu, ostudź i pokrój.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce, posiekaj ogórek.
Wymieszaj kapustę morską, ogórki, marchewkę i kalmary.
Dodaj zmielony pieprz i sól do smaku.
Dopraw sałatkę olejem i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy