Pachnące jagody słyną z obfitości składników odżywczych, niesamowitego słodko-kwaśnego smaku i pięknego czerwonego koloru. Galaretka żurawinowa jest po prostu pyszna! Możesz go ugotować nawet bez żelatyny. Potrzebne będą tylko jagody i cukier.
Składniki
- żurawina - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj żurawinę, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Umieść jagody na patelni z grubym dnem, przykryj cukrem i wymieszaj.
Umieść garnek na małym ogniu i zagotuj. Jagody bardzo szybko wypuszczą sok.
Gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, lekko ostudź i przetrzyj przez sito.
Puree żurawinowe wróć do ognia i podgrzewaj przez 2-3 minuty.
Napełnij przygotowany pojemnik gorącą galaretką, zamknij pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy