kompot z jabłek i gruszek w kawałkach na zimę

35 min
4 porcje
Kompot z jabłek i gruszek w kawałkach na zimę
Thomas Alexander, stock.adobe.com
0

Jabłka i gruszki doskonale komponują się w każdym zimowym przygotowaniu. Mają mniej więcej jedną gęstość, więc nie będzie problemu, gdy część owoców pozostanie twarda, a część całkowicie się ugotuje. Następnie powiem ci więcej.

Składniki

  • jabłka - 600 g
  • Gruszka - 600 g
  • cukier - 1.5 szklanki
  • sok z cytryny - 1 art.
  • woda - 1.5-2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz owoce ze skórki i środka, pokrój na kawałki i włóż do sterylnych słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut.

Odcedź, ponownie zagotuj i zalej owoce przez kolejne 10 minut.

Ponownie odcedź i zagotuj wodę, dodaj cukier i sok z cytryny i wymieszaj.

Ponownie wlej owoce i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy