W najlepszych tradycjach kuchni gruzińskiej bakłażan z suszonymi śliwkami to tylko dar niebios. Najwygodniej jest natychmiast zrobić więcej, a następnie zwinąć je w słoiki na zimę. A jak przygotować tak pikantną i oryginalną przekąskę – Czytaj dalej w przepisie.
Składniki
- bakłażany - 2 kawałki
- suszone śliwki - 10 sztuk
- pomidory - 4 kawałki
- Olej roślinny - 70 ml
- woda - 200 ml
- ocet - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej śliwki wrzącą wodą przez 5 minut i posiekaj.
Pokrój bakłażana i pomidory w kostkę.
Smaż warzywa na oleju przez kilka minut, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
Dodaj suszone śliwki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
5 minut przed końcem dodaj posiekany czosnek i pozostałe składniki.
Zwiń półfabrykat na zimę w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy