bakłażany z suszonymi śliwkami na zimę

1 godz. 10 min.
2 porcje
Bakłażan ze śliwkami na zimę
BestPhotoStudio, stock.adobe.com
0

W najlepszych tradycjach kuchni gruzińskiej bakłażan z suszonymi śliwkami to tylko dar niebios. Najwygodniej jest natychmiast zrobić więcej, a następnie zwinąć je w słoiki na zimę. A jak przygotować tak pikantną i oryginalną przekąskę – Czytaj dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej śliwki wrzącą wodą przez 5 minut i posiekaj.

Pokrój bakłażana i pomidory w kostkę.

Smaż warzywa na oleju przez kilka minut, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Dodaj suszone śliwki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

5 minut przed końcem dodaj posiekany czosnek i pozostałe składniki.

Zwiń półfabrykat na zimę w wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy