pieczone Rude na zimę

2 godz. 35 min.
6 porcji
Smażone grzyby na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Każdy rodzaj grzybów ma swoje własne cechy, które z pewnością należy wziąć pod uwagę podczas procesu gotowania. Jeśli zamierzasz zaopatrzyć się w smażone grzyby na zimę, nie zapomnij najpierw namoczyć ich w wodzie. W przeciwnym razie będą gorzkie.

Składniki

  • Rydzyk - 2 kg
  • Olej roślinny - 250 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść, opłucz i zalej je zimną wodą przez 2 godziny.

Wrzuć grzyby do durszlaka i jeszcze raz dobrze spłucz.

Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj grzyby i smaż przez 15 minut na średnim ogniu.

Zmniejsz ogień do minimum, dodaj przyprawy, cukier i sól. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

Ułóż smażone grzyby w czystych, suchych słoikach, pozostawiając 1,5-2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu.

Napełnij pozostałym olejem, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy