Każdy rodzaj grzybów ma swoje własne cechy, które z pewnością należy wziąć pod uwagę podczas procesu gotowania. Jeśli zamierzasz zaopatrzyć się w smażone grzyby na zimę, nie zapomnij najpierw namoczyć ich w wodzie. W przeciwnym razie będą gorzkie.
Składniki
- Rydzyk - 2 kg
- Olej roślinny - 250 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść, opłucz i zalej je zimną wodą przez 2 godziny.
Wrzuć grzyby do durszlaka i jeszcze raz dobrze spłucz.
Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj grzyby i smaż przez 15 minut na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień do minimum, dodaj przyprawy, cukier i sól. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Ułóż smażone grzyby w czystych, suchych słoikach, pozostawiając 1,5-2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu.
Napełnij pozostałym olejem, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy