Konfitura jabłkowa nie jest trudna do zrobienia w domu. Zimą słoik smakołyków doskonale urozmaici rodzinne przyjęcia herbaciane i posłuży jako dobre nadzienie do słodkich wypieków. Gęsty, z subtelną nutą cynamonu konfitura jabłkowa zajmie należne jej miejsce w spiżarni.
Składniki
- jabłka - 1,5 kg
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój w dowolne plasterki. Z 1,5 kg jabłek otrzymuję około 1 kg obranych plasterków jabłka.
Przełóż przygotowane jabłka przez maszynę do mięsa.
Umieść powstały mus jabłkowy w garnku do gotowania i przykryj połową porcji (0,5 kg) cukru. Wymieszaj i pozostaw na 20-25 minut.
Następnie dodaj pozostały cukier, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 30 minut bez pokrywki, usuwając piankę (masa powinna zmniejszyć się o około połowę).
Dodaj cynamon, dobrze wymieszaj, zdejmij patelnię z ognia.
Wrzącą konfiturę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.