Konfitura z jabłek na zimę

1 godz. 15 min.
2 puszki po 0,2 l
Konfitura jabłkowa na zimę
Tatiana Kochkina, stock.adobe.com
0

Konfitura jabłkowa nie jest trudna do zrobienia w domu. Zimą słoik smakołyków doskonale urozmaici rodzinne przyjęcia herbaciane i posłuży jako dobre nadzienie do słodkich wypieków. Gęsty, z subtelną nutą cynamonu konfitura jabłkowa zajmie należne jej miejsce w spiżarni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój w dowolne plasterki. Z 1,5 kg jabłek otrzymuję około 1 kg obranych plasterków jabłka.

Przełóż przygotowane jabłka przez maszynę do mięsa.

Umieść powstały mus jabłkowy w garnku do gotowania i przykryj połową porcji (0,5 kg) cukru. Wymieszaj i pozostaw na 20-25 minut.

Następnie dodaj pozostały cukier, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 30 minut bez pokrywki, usuwając piankę (masa powinna zmniejszyć się o około połowę).

Dodaj cynamon, dobrze wymieszaj, zdejmij patelnię z ognia.

Wrzącą konfiturę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy