dżem z dzikiej róży

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z dzikiej róży
Melica, stock.adobe.com
0

Mówiąc o owocach, o których często niezasłużenie zapomina się, w pierwszych rzędach warto wspomnieć o dzikiej róży. Ale jest niesamowicie przydatny! Nic dziwnego, że nasze babcie go uwielbiały i nadal używają go zwolennicy tradycyjnej medycyny. I na razie proponuję po prostu zrobić z niego dżem na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj i opłucz dziką różę, odetnij ogony, pokrój na pół i usuń pestki, jeśli chcesz.

Dodaj cukier i wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Niech masa ostygnie i gotuj ponownie przez 5 minut. W razie potrzeby zmiel masę blenderem lub przetrzyj przez sito.

Powtórz poprzedni krok jeszcze raz.

Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy