Mówiąc o owocach, o których często niezasłużenie zapomina się, w pierwszych rzędach warto wspomnieć o dzikiej róży. Ale jest niesamowicie przydatny! Nic dziwnego, że nasze babcie go uwielbiały i nadal używają go zwolennicy tradycyjnej medycyny. I na razie proponuję po prostu zrobić z niego dżem na zimę.
Składniki
- Dzika róża - 5 szklanki
- cukier - 1 kg
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj i opłucz dziką różę, odetnij ogony, pokrój na pół i usuń pestki, jeśli chcesz.
Dodaj cukier i wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Niech masa ostygnie i gotuj ponownie przez 5 minut. W razie potrzeby zmiel masę blenderem lub przetrzyj przez sito.
Powtórz poprzedni krok jeszcze raz.
Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy