Dzięki temu przepisowi z łatwością ugotujesz bakłażana z marchewką na zimę. Postępuj zgodnie z zaleceniami, przestrzegaj proporcji, a otrzymasz niesamowicie smaczny przedmiot. Można go podawać samodzielnie i z daniami głównymi.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
 - marchew - 1 kg
 - czosnek - półgłówki
 - Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
 - Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
 - ocet - 60 ml
 - sól - 1 art.
 - woda - 4 L
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana i namocz w osolonej wodzie przez 15 minut.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Zagotuj wodę, dodaj bakłażana i gotuj przez 3-5 minut.
Smaż marchewki na oleju, aż będą miękkie.
Połącz bakłażana, marchewkę, czosnek, sól, mieszankę papryki i ocet.
Złóż przedmiot do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy