dżem z jabłek i rokitnika

2 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z jabłek i rokitnika
Elena, stock.adobe.com
0

Słodkie jabłka w połączeniu z kwaśnym rokitnikiem stanowią idealną bazę do dżemu na zimę. Może być rozmazany na chlebie, podawany z herbatą lub używany jako nadzienie – bardzo uniwersalny kęs. Mówię Ci, jak go ugotować, bardziej szczegółowo.

Składniki

  • jabłka - 1.5 kg
  • Rokitnik - 700 g
  • cukier - 2 kg
  • woda - 1 szkło
  • przyprawy i przyprawy - 1 art.
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka, opłucz rokitnik i przykryj wszystko cukrem.

Wlać wodę i gotować przez 15 minut.

Pozwól mu ostygnąć przez 1-1, 5 godziny, ponownie zagotuj i dodaj przyprawy.

Gotuj przez kolejne 10 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy