Istnieje wiele sposobów na przygotowanie cukinii na zimę. Są suszone, solone, zamrażane i fermentowane. Najczęściej używam standardowych przepisów i cukinia z marchewką jest jednym z nich. Spróbuj, być może spodoba ci się ta opcja.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- marchew - 200 g
- koperek - 50 g
- ocet jabłkowy - 60 ml
- cukier - 50 g
- sól - 50 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię i marchewkę.
Złóż koperek i posiekane warzywa do słoików.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól i ocet.
Wlej wrzącą marynatę do słoików z cukinią, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy