galaretka-pięciominutowa porzeczka

15 min
6 porcji
Galaretka
Es75, stock.adobe.com
0

Ten przepis spodoba się tym, którzy mają mało wolnego czasu. Możesz przygotować pięciominutową galaretkę z dowolnej porzeczki. Jeśli jagody są niedojrzałe, podgrzej je w piekarniku, tak jak ja.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, obierz i spłucz.

Umieść jagody na blasze do pieczenia i wyślij na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.

Zmiel porzeczki w blenderze i przetrzyj przez sito.

Powstałe puree wymieszaj z 1 kg cukru i pozostaw na 20-30 minut.

Zagotuj na małym ogniu, dodaj pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem i gotuj przez 5 minut.

Napełnij przygotowane słoiki gorącą galaretką, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy